woensdag 25 november 2009

Faalangst 15

Stel je ben een commercieel persoon maar je hebt faalangst. Ben je dan wel goed in je vak?

Ik vraag me serieus af als iemand faalangst heeft, wel een goede verkoper kan zijn. Tenslotte moet een verkoper altijd positief zijn en overtuigend. Kan je dat met faalangst ook zijn?

Ik denk van wel. Het is afhankelijk waardoor de faalangst ontstaat. Angst voor succes is natuurlijk killing, omdat je dan zelfsabotage gaat toepassen op momenten dat het "goed" gaat. En dat is juist zo zonde. Aan de nadere kant is faalangst ook wel weer goed. Je bent continu actief en probeert het allemaal goed te doen. Je wil de klant tevreden stallen zodat hij tot aankoop overgaat. In dat geval is faalangst juist een goed eigenschap die je helpt om vertrouwen bij de klant te kweken.

Nadeel van je faalangst kan zijn dat je niet assertief genoeg bent en te druk bezig bent de klant tevreden te stellen, ten kosten van jezelf. Hoe je daar overheen moet stappen is niet eenvoudig. Het herkenen dat je het hebt is al een zeer grote stap in de goede richting. Als je dan ook nog je faalangst kan inschakelen om juist assertief te kunnen optreden, is succes als behoorlijk in zicht.

Hoe je dat doet? Een kwestie van goed naar jezelf "kijken" en bepalen wat je wil bereiken en hoe je faalangst je hiervan vanaf houdt. Als je weet hoe je dat precies doet, kan je het herkennen en een keer anders reageren of er op een andere manier naar kijken.

En dus kan je heel goed met faalangst een succesvol commercieel persoon zijn. Een hele geruststelling voor de meeste verkopers (toch??).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten