donderdag 19 november 2009

Faalangst 12

Op de werkvloer komt faalangst meer voor dan je denkt. Faalangst voor volwassenen is een taboe. Niemand heeft faalangst. En er wordt al zeker niet over gesproken. Stel je voor zeg, dat je het over faalangst gaat hebben. En al helemaal als het over jezelf gaat.

Je zet je in een zeer kwetsbare situatie en zeker leidinggevenden zie werknemers met faalangst als incompetent en niet nuttig. Hun mening is "je bent volwassen en je moet maar om kunnen gaan met faalangst. Niet zeuren en zielig doen. Gewoon POETSEN".

Erg stimuleren voor de faalangstige medeweker. Niet dus. En daarom noemen we dit allemaal anders. Zoals "angst voor succes", "presentatie angst" of "prestatie angst". En dan kan je er wat makkelijker over praten.... Hoewel...?? Eigenlijk niet.

Vraag is of je iemand met faalangst werkelijk zo moet afkraken en dat deze inderdaad niet "bruikbaar" is. Mijn mening: Iedereen heeft zijn capaciteiten en als je samenwerkt en elkaar ECHT in vertrouwen kan nemen en dit ook doet, je vele malen succesvoller bent.
Beter een goed team met respecterende mensen dan een groep van "sucesvolle" eenlingen.

Als ze dat in het bedrijfsleven eens door zullen krijgen. Dan ziet de wereld er een stuk gezonder uit. Dus respecteer de mensen, zeker die met faalangst. Want juist die mensen willen het goed doen en hebben echt hart voor de klanten en de zaak. Laat die "succesvolle" einselgangers lekker voor zichzelf succesvol zijn, dan gaat het team een succesvol bedrijf runnen.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten