dinsdag 17 november 2009

Faalangst 1

Mensen met faalangst hebben een voorrecht. Ze hebben eigenschappen die andere mensen niet hebben. Je denkt natuurlijk dat faalangst een negatieve eigenschap is en dat andere eigenschappen die met faalangst samenhangen ook negatief zijn.

En waarom wordt faalangst als negatief ervaren? Is faalangst wel zo negatief als wordt voorgedaan?

Ik kan je vertellen en ik weet het uit ervaring, dat faalangstige mensen zeer sensitief zijn. Ze zijn gevoelig voor meningen van zichzelf en van anderen. Hun brein werkt ook iets anders dan bij mensen zonder faalangst. Een verduidelijking vanuit de wetenschap:

"Midden in de hersenen bevindt zich het emotionele brein, de cortex. De bouw, de organisatie van deze cellen wijken af van de rest van de ‘neocortex’, dat wil zeggen het meest geĆ«volueerde deel van de hersenen, die van de taal en het denken. Deze neocortex omhult de cortex. In feite functioneert het emotionele brein dikwijls onafhankelijk van de neocortex.
Het emotionele brein beheerst de emoties en de overlevingsreacties. Het evenwicht tussen het emotionele brein (de cortex) en de neocortex wordt ook wel emotionele intelligentie genoemd. Hierbij gaat het om de aanleg de eigen emotionele toestand en die van anderen te kunnen herkennen, het natuurlijk verloop van emoties te begrijpen en te kunnen aansturen.
Bij hoogsensitieve kinderen (en natuurlijk ook volwassenen) lijkt het emotionele brein te krachtig ontwikkeld waardoor de neurotransmitters de verbinding tussen denken en voelen (dus de verbinding tussen de neocortex en de cortex) niet ‘vanzelfsprekend’ tot stand kunnen brengen. Daardoor ontstaat een voortdurende onbalans in het voordeel van het emotionele brein dat ongecontroleerd de baas is over de neocortex, met daarin het denken en het bewustzijn."
(Bron: Servan-Schreiber, D., Uw brein als medicijn, Lifetime, Utrecht 2003)

En wat leren we hiervan? Faalangst is zo slecht nog niet. Het zit gewoon in je kop. Je bent alleen anders dan andere mensen. En is dat erg.... Nee natuurlijk niet. Je bent uniek en geniet ervan.

Nu nog van je faalangst afkomen.......

1 opmerking: