donderdag 19 november 2009

Faalangst 6

Angst is iets dat gewoon bij het leven hoort. Faalangst is er ook een onderdeel van. De ene heeft meer last van faalangst dan de ander. Vreemd eigenlijk dat iedereen anders reageert op het verschijnsel faalangst. En iedereen weet eigenlijk waarover je het hebt.

Vooral kinderen hebben moeite om met hun faalangst om te gaan. Onderzoeken wijzen ook uit dat faalangst een werkelijk bestaande angst is. De faalangst is er wel; de vraag is of deze angst reëel is.

Voor kinderen is het in ieder geval werkelijkheid. Het verschil ze faalangst reëel vinden of niet is voor kinderen niet belangrijk. "Ze hebben het gewoon" en daar "kunnen ze niets aan doen".

Als je ouder wordt ga je dat anders bekijken en beredeneren. Dan zie je dat faalangst een reactie van jezelf is. En je kan beter bepalen of het reëel is of niet. De oorzaak hiervan is dat je als volwassene meer ervaring hebt, je beter weet wat gevolgen zijn van bepaald gedrag en omdat je hersenen verder zijn ontwikkeld dan bij niet volwassen mensen.

Dus als je volwassen bent KAN je ook zaken in een ander daglicht zien, iets wat bij kinderen en jong volwassenen gewoon nog in de hersenen ontbreekt.

De mens zit dus maar bijzonder in elkaar. Maar dat wisten we al....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten