donderdag 19 november 2009

Faalangst 7

Wat zijn de gevolgen van faalangst? Er zijn bij echt serieuze faalangstaanvallen lichamelijke klachten. Je kan denken aan knikkende knieen, hoofdpijn, pijn in de buik, duizeligheid en kortademigheid.

Wil dat dan zeggen dat als je deze verschijnselen hebt, je ook meteen faalangst hebt? Nee dus...
Dit is hetzelfde als de vergelijking dat als je in het water ligt, je lichaam nat is, maar als je lichaam nat is niet perse je in het water hoeft te liggen. Je kan bijvoorbeeld ook erg zweten en dan ben je ook nat.

Dit geldt dus ook bij de verschijnselen van faalangst. Want als je knikkende knieen hebt, hoofdpijn, buikpijn, duiziligehid en kortademig bent, kan je ook gewoon griep hebben en ziek zijn. Kijk dus goed als je de verschijnselen hebt.

Faalangst kan bij iedereen voorkomen (en dat is ook zo). Zelf weet je eigenlijk diep in je hart wel wanneer je faalangst hebt. Het is iets anders om als buitenstaander te bepalen of iemand faalangst heeft. Kijk maar eens naar kinderen die naar school gaan. Bij een heel belangrijk proefwerk kunnen ze last krijgen van hoofdpijn en pijn in de buik. Dit is puur van de spanning die ze hebben. Spanning of ze het wel goed zullen maken, of de spanning dat ze in hun hart toch weten dat ze niet goed geleerd hebben en een onvoldoende halen.

Hoe zie je dan het verschil tussen het werkelijk ziek zijn van een kind en een kind dat faalangst heeft? In 1 keer is dat niet te zien. Wel als er vaak voor een spannend proefwerk deze verschijnselen optreden. Dan kan je er wel van op aan dat ze faalangst hebben.

De kunst is om ze de LEREN hier goed mee om te gaan. En hoe je dat slim en makkelijk kan doen zijn vele methodes van bedacht en uitgevoerd. Er zijn zelfs hele therapieën voor ontwikkeld. Faalangst is dus goed voor de mensen in de gezondheid branche.

Mijn mening is dat iedereen van zijn faalangst af kan komen. Alleen voor iedereen is dat op een (andere) persoonlijke manier. Luisteren naar jezelf is de eerste remedie die je kan doen.
Daar vertel ik je de volgende keer wel meer over....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten