dinsdag 17 november 2009

Faalangst 4

De mensen met faalangst denken dat ze van alles FOUT doen. Fouten maken mag niet en juist zij zijn ze bang om fouten te maken. Bij alles wat ze doen maken ze een afweging of het een goed of fout resultaat gaat opleveren. Lijkt me een zeer vermoeiende bezigheid om continu, bij alles wat je doet, je af te vragen of je geen fouten gaat maken. Herken je dat?

En wat zijn fouten nu eigenlijk? En bestaan fouten wel? Ik denk dat het een manier is van kijken naar "het leven". Een fout wordt vaak gezien als iets wat je hebt gedaan en wat een resultaat teweeg brengt dat juist averechts is. Dus fout. Hmmmm..... Vreemd eigenlijk. Dat je wordt "afgerekend" op een keuze waarvan je eerst van overtuigd was dat je die moest doen om je gewenste resultaat te bereiken en nu ACHTERAF blijkt dat er toch een ander resultaat wordt verkregen. Je hebt dus een FOUT gemaakt.

Als je het goed bekijkt is dat raar. Faalangst en fouten is gebaseerd op een beoordeling en veroordeling achteraf. Hoe kan je nu precies weten wat de werkelijke uitkomst zal zijn op het moment van kiezen (of beginnen met uitvoeren) als je het resultaat nog niet kan ervaren? Het resultaat komt tenslotte altijd na de keuze. Kan je dus vooraf voorkomen dat je een resultaat krijgt dan je niet wenst? Misschien... als je weet dat een ander al eens een zelfde situatie heeft meegemaakt en daar een keuze heeft gemaakt die in de gewenste uitkomst geresulteerd. En dan nog is de vraag of je in dit geval ook jouw gewenste resultaat behaald.

Faalangst en het bang zijn voor het maken van fouten is dus niet reƫel. De fouten zijn alleen achteraf te bezien en achteraf is het natuurlijk makkelijk praten. En waarom zijn wij faalangstige mensen dan zo kritisch naar onszelf? Gewoon omdat we het GOED willen doen!

Mensen met faalangst willen het gewoon GOED doen. En wat is daar nu mis mee? Het is een geweldige eigenschap om dingen goed te willen doen. Dus faalangst is een geweldige eigenschap.

Alleen jammer dat het je soms zo gruwelijk in de weg zit. Daar moeten we toch eens iets slims op bedenken....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten